Den inre recensenten

När den inre recensenten säger att jag är värdelös

Jag lyssnar på Navid Modiris ”Jag är värdelös” i Tankar för dagen, och han nailar det så tårarna rinner av smärtsam igenkänning.

Jag har också en inre recensent, som långt där bak i hjärnans mörka skrymslen sätter betyg på allt jag gör. Recensenten dömer och bedömer, och vad jag än gör är det sällan bra nog, alltid kan jag och borde jag göra bättre, vara bättre. Hon skriker inte, är oftast inte elak, hon håller sig i bakgrunden och mer antyder än säger något rakt ut. Jag märker henne mest som en känsla; av otillräcklighet, värdelöshet, skam, rastlöshet, stress, press, trycket över bröstet, de spända musklerna, och alla tankar som inleds med ”jag borde…”

Alla idéer om att jag borde göra eller vara annorlunda än så som det faktiskt är, är självkritik förklädd till ”konstruktiva önskemål”. Jag har aldrig trott att jag burit på något självhat eller självförakt men vad är det om inte föraktfullt att tänka ”du borde göra bättre, du borde kunna det här, du borde skärpa dig, du borde orka”. Det är allt annat än kärlek.

Men jag vet också att jag kan välja kärlek, till mig själv och alla andra, jag har övat och upplevt det så många gånger nu; skiftet mellan hårt och mjukt. Det är ingen metafor, det är precis så det känns i kroppen när jag tillåter kärleken att ta över, hjärtat mjuknar, en värme sprids inuti, musklerna slappnar av, ångesten släpper, tunnelseendet försvinner.

För några år sedan visste jag inte att den här mjukheten alltid finns i mig, då var jag utlämnad till att tro på mina tankar och djupdyka neråtneråt utan livlina. Det behöver inte vara så, jag vet det nu och det är få saker jag är så tacksam för som att ha hittat mina livlinor, som hjälper mig att hitta hem till kärleken igen (den som alltidalltid finns där djupt inuti); djupandning, selfcompassion, meditation, den fria dansen, naturen, skrivandet, att läsa eller lyssna till kloka kärleksfulla människor, att få vara en liten gråtande skrutt i någons älskande armar, att vara helt ärlig och äkta och sårbar tillsammans med någon som ger stöd.

Som Navid säger:

”De gånger jag lyssnar på den där rösten, tappar jag all energi. Jag menar, om jag är värdelös spelar det ingen roll vad jag gör. Men de gånger jag inser att det bara är en röst, kan jag välja att inte tro på den.”

How to Get Around Hawaii in 8 Days

Several areas in Hawaii are under the protection of the National Park Service. Hawaii has two national parks: Haleakala National Park located near Kula on the island of Maui, which features the dormant volcano Haleakala that formed east Maui, and Hawaii Volcanoes National Park in the southeast region of the Hawaii Island, which includes the active volcano Kilauea and its rift zones.
No Comments

Post a Comment